duminică, 8 decembrie 2013

Cele mai bune filme din 2013

Posted at  18:51  |  in  Stiri Cinema

În vreme ce filmele proaste ale anului (conform Time) au ajuns aproape toate şi în cinematografele din România, nu am prea avut parte şi de cele mai bune filme ale anului (conform clasamentului alcătuit tot de revista Time). Doar 3 dintre aceste filme incluse în top au avut premiera în circuitul de cinematografe din ţara noastră, dar, din fericire, premierele celorlalte urmează în această iarnă (perioada decembrie-februarie). Aşadar, luaţi aminte care sunt filmele de văzut, conform redacţiei Time, una dintre cele mai vechi şi mai importante publicaţii din SUA. Vă invit să alcătuiţi într-un comentariu şi propriul clasament de filme bune din 2013, în care să includeţi filme din toate genurile şi ţările. Observăm că în acest clasament marea partea a producţiilor sunt, bineînţeles, americane. E de remarcat însă că pe locul doi e un film italian!
10. “The Hobbit: The Desolation of Smaug” – Premiera în România în 13 decembrie 2013
După ce am trecut e capitolul introductiv cu „The Hobbit: An Unexpected Journey”, ne aşteaptă o mare aventură, plină de adrenalină, în care îl avem alături iar pe Gandalf, dar şi pe dragonul Smaug, care vorbeşte cu vocea lui Benedict Cumberbatch. Pe lângă scenele de acţiune, mai avem şi un pic de romantism, între războinica elf Tauriel (Evangeline Lilly) şi chipeşul gnom Kili (Aidan Turner).



9. „12 Years a Slave” - Premiera în România în 3 ianuarie 2014
Considerat deja în unele cronici “cel mai trist film al anului”, dar şi un concurent vânjos în cursa pentru Oscaruri, “12 Years a Slave” face parte din ceea ce pare o serie de filme prin care americanii se străduie să-şi înţeleagă, să-şi accepte şi să-şi asume trecutul lor vizavi de sclavie, segregaţionism şi rasism. “12 Years a Slave” îl pune şi pe Michael Fassbender la loc între actorii buni, cu rolul său negativ de aici, după ce a filmul în care apare şi el, “The Conselor”, a fost inclus pe lista celor mai slabe din 2013. Interesant e că şi în “12 Years a Slave” şi în “The Conselor” apare şi Brad Pitt.



Documentarul acesta despre echipe de ucigaşi puse să-şi reconstruiască masacrele în orice stil cinematografic doresc a fost gata de fapt din 2012, dar a început să circule pe ecrane din 2013. Anul acesta l-am ratat la toate festivalurile unde l-aş fi putut vedea cu toate că mi-am dorit foarte mult să-l văd încă de când am citit primele rânduri despre el. Nu are dată de lansare în cinematografe, ceea ce nu e de mirare, fiind vorba de un documentar şi încă unul care a parcurs cam toate festivalurile de gen din ţară. Este cu siguranţă cel mai mare regret cinematografic pe care-l am anul acesta…



7. “Frozen” -  Premiera în România în 27 decembrie 2013
Animaţia are la bază basmul „Crăiasa Zăpezii” scris de Hans Christian Andersen, dar vine cu multe idei originale. E primul film Disney care are două prinţese eroine. Una este Elsa, care are puteri vrăjite ce depăşesc capacitatea ei de a le controla aşa că aduce un fel de iarnă atomică asupra regatului ei nordic. A doua prinţesa e Anna, sora Elsei. Anna e o fată normală, care se îndrăgosteşte la prima vedere de orice burlac eligibil, însă va trebui să se adune pentru a-şi confrunta sora şi a salva regatul de la îngheţ. Povestea e una modernă pe tema atemporală a relaţiei dintre surori.



6. “Furious 6″ - A avut premiera în România în 24 mai 2013, simultan cu SUA
Filmul cu Vin Diesel şi regretatul Paul Walker, a avut un demaraj de Formula 1 în Box Office-ul românesc şi a stabilit rapid un nou record pentru studioul Universal, prin depăşirea pragului de încasări de 500 de milioane de dolari. Vă reamintesc recenzia CinemaRx: “Fast & Furious 6″ – filmul care nu are nevoie de fizică sau gravitaţie, tocmai pentru că articolul publicat de Time.com cu Top 10 Cele mai bune filme din 2013 pomeneşte de faptul că era matematic imposibil ca noul film al francizei “Fast & Furious” să aibă curse şi mai nebuneşti şi mai palpitante cu maşini, dar totuşi a avut.







5.The Grandmaster” – A avut premiera în România în 13 septembrie 2013
Filmul lui Wong Kar Wai şi-a propus să deschidă un nou capitol în domeniul artelor marțiale pe ecran. După premiera mondială de la Berlinală, „The Grandmaster” a fost cumpărat pentru distribuţie şi în SUA, unde Compania Weinstein a decis să-i reducă durata cu 22 de minute. „E o crimă! Ca şi cum ai decupa găuri într-un tablou de Bosch sau Breughel”, comentează Time.com, care adaugă că personajul central (Ip Man, care a fost maestrul lui Bruce Lee) e un poet al gesturilor precise. Scenele de luptă au fost coregrafiate de maestrul Yuean Wo-ping („The Matrix”, „Kill Bill”).




4. Her” – Are premiera în România în 21 februarie 2014
Povestea de dragoste dintre un bărbat singuratic – Joaquin Phoenix şi vocea caldă şi senzuală (Scarlett Johansson) a unui sistem de operare personalizat al computerului a rulat cu sălile de cinema pline la Festivalul de la Roma, unde a avut premiera mondială. Neconvenţionala poveste de dragoste examinează natura iubirii şi felurile în care tehnologia ne izolează şi ne şi conectează.




3. “American Hustle” - Are premiera în România în 17 ianuarie 2014
Asociaţia criticilor de film de la New York – New York Film Critics Circle – a desemnat marţi thrillerul politic ”American Hustle” regizat de David O. Russell drept cel mai bun film de anul acesta. Jennifer Lawrence a luat din partea criticilor new york-ezi premiul pentru cea mai bună actriţă cu rolul din „American Hustle”, iar filmul a fost recompensat şi pentru scenariul scris de David O. Russell şi Eric Singer.





2. „The Great Beauty / La grande bellezza” – Are premiera în România în 7 februarie 2014
Regizorul-scenarist Paolo Sorrentino şi-a reluat colaborarea cu Toni Servillo cu care a lucrat la „Il DIvo”, o biografie politică încărcată de satiră. Servillo are rolul unui jurnalist în „La Grande Bellezza”, care vede şi analizează excesele Romei moderne. „Care e faza cu norstalgia?”, întreabă un poet vârstnic. „E singurul lucru ce ne rămâne nouă, celor care nu avem deloc încredere în viitor”.






1. “Gravity” – A avut premiera în România în 4 octombrie 2013 şi încă mai rulează la Bucureşti, Cluj, Piatra Neamţ, Ploieşti
Recenzie “Gravity”: spaţiul nu a arătat niciodată atât de frumos într-un film. Un succes la critică (în cea mai mare parte) şi la public (vezi art. SF-ul “Gravity” se menţine pe locul 1 pentru a 3-a săptămână consecutiv), “Gravity” e un concurent văzut de multă lume pe listele de nominalizări la Oscaruri. Şi nici măcar nu pare să meargă singur acolo, ci cu un pui. Dacă Alfonso Cuaron a regizat “Gravity”, fiul său, Jonas Cuaron, a regizat în tandem un scurtmetraj, care include partea de la sol a conversaţiei disperate pe care personajul Sandrei Bullock o are din spaţiu. Cei de la Time afirmă că „Gravity”, un film 3D, cu deosebit de multe efecte speciale care să redea credibil starea de imponderabilitate, e o poartă spre cinematografia viitorului, un deschizător de noi orizonturi pentru igeniozitatea tehnologică folosită în realizarea filmelor şi o mărturie a curajului uman.








Share this post

Despre Filme Despre Noi

Nici un vizitator tipic programa. Dar acesta este acum. Produse de Nike. Orice opțiuni pentru a juca warm-moale. Concurs olimpic în industria bancară. Urmați-l pe Google+.

0 comentarii:

Despre-Acasa-Contact
Copyright © 2013 Filme, Filme noi, Blog - CinemaRx.Biz. Blogger Template by Cinemarx
Proudly Powered by Blogger.
back to top